Ιστολογήματα

Free Salonika Day (FSD) - Μέρα ελεύθερης Θεσσαλονίκης 12/09/14

Free Salonika Day (FSD) - Μέρα ελεύθερης ΘεσσαλονίκηςΧρόνος διεξαγωγής : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12.9.2014Τόπος διεξαγωγής : Ολόκληρη η παραλία από το λιμάνι έως το μέγαρο μουσικής Ιδέα : Καθώς οι δημόσιοι χώροι , δημόσια κτίρια και οι δημόσιοι πόροι (ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ) ξεπουλιούνται και ιδιωτικοποιούνται πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εδώ και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Αυτά που χτίστηκαν και έγιναν με δημόσιο δικό μας χρήμα. Μια ανθρώπινη αλυσίδα και ταυτόχρονα μια αλυσίδα πολιτισμού είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους επίδοξους πωλητές .  Γιατί θα πρέπει να δείξουμε ότι εκτός από την Εθνική Ελλάδας μας ενώνει και η ίδια η Ελλάδα. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ : Συναυλίες και γεγονότα (graffiti, χορευτικά, δρώμενα)  κατά μήκος της παραλιακής από νεανικές ομάδες  και αμέσως μετά τρεις μεγάλες συναυλίες μία στο λιμάνι από τους συλλόγους της ΟΛΘ, μία στον λευκό πύργο για το νερό (ΕΥΑΘ, Κ136, SosteToNero) και μία στο ύψος του μεγάρου Μουσικής.

Γαιόραμα - ΠερΚα, Ντόπιες ποικιλίες

Γαιόραμα - ΠερΚα, Ντόπιες ποικιλίες

Παρουσίαση των Περ.Κα. από την εκπομπή "Γαιόραμα" και την Αργυρή Μαγγλάρη.

Φυσική καλλιέργεια και περμακουλτούρα συναντιούνται σε έναν λαχανόκηπο

Η Εμίλια Χέιζλιπ ήταν μια Καταλανή κηπουρός που έζησε στη Γαλλία. Παρακολουθήστε αυτό το υπέροχο βίντεο, με ελληνικούς υποτίτλους (κάντε κλικ στο select languages κατω αριστερά από το βίντεο και μετά στο greek), γεμάτο πρακτικές οδηγίες γα τη δημιουργία λαχανόκηπου και βαθιά γνώση για την υγεία του εδάφους. Είναι αλήθεια ότι στην περμακουλτούρα χρησιμοποιούμε κομπόστ και άλλα φυσικά εδαφοβελτιωτικά, ειδικά στην αρχή, αλλά οι βασικές αρχές στην κατασκευή αυτού του λαχανόκηπου είναι αυτές που ακολουθούμε κι εμείς.
Μετά απ’ αυτό δε μένει τίποτα άλλο από το να βγείτε έξω και να φτιάξετε τον δικό σας λαχανόκηπο! Και θυμηθείτε: η καλλιέργεια της τροφής μας είναι μία από τις πιο επαναστατικές δράσεις στην εποχή μας…

 

Διακήρυξη της Φλωρεντίας για την Ελευθερία των σπόρων, την Ελευθερία της τροφής και τη Δημοκρατία της Γης

Είμαστε στη Φλωρεντία στην πλατεία του Ευαγγελισμού, όπου γίνεται το Φεστιβάλ με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη. Συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις και αγρότες από πολλές χώρες προκειμένου να ενδυναμωθεί με δημιουργικούς τρόπους η Παγκόσμια Συμμαχία και να σχεδιασθούν κοινές δράσεις, ώστε από τους σπόρους μας και την τροφή μας να ξεκινήσει μια νέας μορφής οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά.

"ΣΤαγώνες" της Νέλλης Ψαρρού

Ένα ντοκιμαντέρ για τις περιπέτειες του νερού στην Ελλάδα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΣΗΜΕΡΑ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ντοκιμαντέρ. Ταξιδεύοντας σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αποπηγάδι Χανίων, ανατολική Χαλκιδική, Ασωπό και Βόλο) θα δούμε ότι ο πόλεμος του νερού δεν είναι ένα πιθανό σενάριο από το μακρινό μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που βιώνουν συμπολίτες μας εδώ και χρόνια και σήμερα χτυπά τις πόρτες όλων μας.

Aπολογισμός ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Από το Πελίτι- Ελλάδα στο Κοκοπελλί- Γαλλία, μέσω Ιταλίας (26/4 έως 7/5 2014)

Μια πορεία που στο δρόμο της έσπειρε το μήνυμα της Ελευθερίας των Σπόρων

«και τί δεν κάνατε για να με θάψετε

Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Απολογισμός

Lasagna gardening - κηπουρική χωρίς σκάψιμο

Lasagna gardening - κηπουρική χωρίς σκάψιμο

Μια τεχνική κηπουρικής χωρίς σκάψιμο που προσπαθεί να μιμηθεί τις διαδικασίες καλλιέργειας ενός φυσικού δάσους που αν συνδυαστεί και με άλλες αρχές της αεικαλλιέργειας (permaculture) μπορεί να δημιουργήσει υγειή, παραγωγικά και χαμηλής συντήρησης οικοσυστήματα.

O ζεόλιθος στη γεωργία

Ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην καλλιέργεια μιας ευρείας ποικιλίας σιτηρών, φρούτων καθώς και λαχανικών.

AgricultureΟ ζεόλιθος ως προϊόν βελτίωσης του εδάφους.

Ο ζεόλιθος λόγω της υψηλής του ικανότητας στην ανταλλαγή κατιόντων και της πορώδους ιδιότητας του, δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα από το έδαφος και απελευθερώνει σταδιακά θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα.

Βίντεο: Δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη!

Γνωρίζεις οτι στις εκλογές στην Θεσσαλονίκη γίνεται και Δημοψήφισμα; Μάλιστα ένα πολύ σημαντικό Δημοψήφισμα για την πόλη σου, εσένα και το περιβάλλον! Μια απόφαση πολιτών για το πιο πολύτιμο αγαθό, το νερό!

Αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι στην πόλη

Αστικοί και περιαστικοί λαχανόκηποι στην πόλη

του Αντώνη Καράγιωργα

Τους βρίσκεις στην βιβλιογραφία με πολλά ονόματα: Κοινοτικοί λαχανόκηποι, δημοτικοί λαχανόκηποι, δημοτικοί βιοαγροί, ταρατσόκηποι, αυτοδιαχειριζόμενοι αγροί, σχολικοί λαχανόκηποι, εδώδιμοι κήποι, αστικά αγροκήπια…

Οργανική Εδαφοκάλυψη

Οργανική εδαφοκάλυψη

Τί είναι η οργανική εδαφοκάλυψη.

Οργανική εδαφοκάλυψη είναι οποιαδήποτε οργανική ύλη που χρησιμοποιείται σε στρώσεις ανάμεσα στο χώμα και την ατμόσφαιρα.

Κάνοντας έναν περίπατο στο δάσος θα δείτε στην πράξη τον τρόπο που "εδαφοκαλύπτει" η φύση τον δικό της "κήπο" αν παρατηρήσετε τα στρώματα οργανικής ύλης που αποσυντίθεται στα μονοπάτια γύρω από τα δέντρα και τα φυτά.

Αστική γεωργία : Η περίπτωση της Κούβας και η ελληνική πραγματικότητα

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989, η Κούβα βρέθηκε ξαφνικά μετέωρη. Οι εξαγωγές ζάχαρης διακόπηκαν απότομα, οι εισαγωγές τροφίμων σταμάτησαν, συνάλλαγμα δεν υπήρχε και ο πληθυσμός, ιδιαίτερα στην Αβάνα, είχε φτάσει στα όρια της λιμοκτονίας. Και τότε η κουβανέζικη κυβέρνηση έλαβε ριζοσπαστικά μέτρα.

Εγχειρίδιο κατασκευής παραδοσιακού ξυλόφουρνου

Από το blog της αξιόλογης συλλογικότητας Σαλιγκάρι http://saligari.espivblogs.net

Αυτό εδώ το βιβλιαράκι αποτελεί ένα μικρό εγχειρίδιο που δείχνει πώς μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα παραδοσιακό ξυλόφουρνο με βασικό δομικό υλικό το αργιλόχωμα. Είναι βασισμένο στην εμπειρία που απέκτησε η συλλογικότητα σαλιγκάρι κτίζοντας φούρνους σε συνεργασία με άλλες συλλογικότητες και κινηματικούς χώρους (κτήμα Πραποπούλου, αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο πάρκο Τρίτση, Νέα Γουινέα).
Ελπίζουμε να σας φανεί εύχρηστο και χρήσιμο. Για οποιαδήποτε απορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Καλό χτίσιμο, μα πάνω από όλα, ΚΑΛΟ ΨΗΣΙΜΟ!

Ξυλόφουρνος σαλιγκάρι  (για να το κατεβάσετε στον η/υ σας, κάντε δεξί-κλικ και αποθήκευση ως)

Ελληνικό: επένδυση ή κάτι άλλο;

Τα οικονομικά στοιχεία προέρχονται από την επικαιροποιημένη μελέτη της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή κ. Νίκου Μπελαβίλα και την ομιλία του στη Βουλή στις 29-10-2012.

Μπορείτε να διαβάσετε και τα δύο εδώ http://www.scribd.com/doc/114199004/%...

Σελίδες