καρατασιου

H πρόταση των πολιτών για την αξιοποίηση του Καρατάσιου- Όχι στο ξεπούλημα

Κατατέθηκε την Τρίτη 15 Απριλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Θεσσαλονίκης και επισήμως (αριθμό πρωτοκόλλου 2655) η πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου Καρατάσιου.

Οι αρμόδιοι της Κτηματικής Υπηρεσίας ενημερώθηκαν για το θέμα και εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση του ζητήματος της απόδοσης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Τη στήριξή τους στη συγκεκριμένη πρόταση έχουν γνωστοποιήσει  με την υπογραφή τους 55 σύλλογοι και φορείς του δήμου Παύλου Μελά.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την πρόταση, η ενεργοποίηση των πολιτών για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, κατέληξε στη διαμόρφωση μιας πρότασης αξιοποίησης με συγκεκριμένες ζώνες χρήσεων στα υφιστάμενα κτήρια και τις περιοχές του πρώην στρατοπέδου. Είναι μία πρόταση οικονομικά βιώσιμη, με πολλές πιθανότητες χρηματοδότησης, που θα ενισχύσει την κινητικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα έναν πόλο κεντρικότητας μητροπολιτικής εμβέλειας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση αυτή, τους τελευταίους 6 μήνες, τέθηκε σε ενεργή διαβούλευση από τους συλλόγους της περιοχής σε ευρύ κοινό, όπου απέσπασε καθολική υποστήριξη. Επίσης, παρουσιάστηκε ως πρωτοποριακή κίνηση πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου 2014.

Όπως τονίζεται στην πρόταση, οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που θα προωθεί το ξεπούλημα του χώρου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του Καρατάσιου, θα βρει τους συλλόγους και τους πολίτες συντεταγμένα αντίθετους.

Αναλυτικά το κείμενο και η πρόταση αξιοποίησης:

"ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου και την αρχιτέκτονα – ιστορικό περιβάλλοντος, Βιβιάννα Α. Μεταλληνού

Ανάμεσα στις ροές των χειμάρρων και τους βορειοδυτικούς ανέμους, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή του μικροκλίματος της περιοχής και του μακροκλίματος ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Βιωσιμότητας Πρασίνου Θεσσαλονίκης ΟΡΘΕ-ΑΠΘ, η πράσινη αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων και των ελεύθερων χώρων θα ενισχύσει σημαντικά τη ζώνη πρασίνου της Θεσσαλονίκης, αυξάνοντας το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στα 7μ2 (σήμερα το συγκεκριμένο νούμερο φτάνει τα 2,47μ2/κάτοικο την ώρα που το ευρωπαϊκό κατώτατο όριο αγγίζει τα 10μ2/κάτοικο).

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε βασίζεται στην επανάχρηση των υφιστάμενων κτιρίων, στην εκμετάλλευση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και την αναζωογόνηση του ελεύθερου χώρου.
Κύριο μέλημά μας αποτελεί η ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσα από σχετικές δράσεις με την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η ενεργοποίηση του Καρατάσιου θα δημιουργήσει προοπτικές κινητικότητας σε ολόκληρη την πόλη με κέντρο την περιοχή του πάρκου. Η εισροή επισκεπτών αναμένεται να είναι μεγάλη για τις εξής ποικίλες χρήσεις:
Πολιτιστικοί ξενώνες σε συνεργασία με την «κίνηση των 5 μουσείων της Θεσ/νίκης»
Γραφεία πολιτιστικών συλλόγων  & οικολογικών οργανώσεων
Καταφύγιο αδέσποτων ζώων (προώθηση υιοθεσιών και κλινική αποκατάσταση σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Κλινική ΑΠΘ)
Θεραπευτική ιππασία (ΑμεΑ)
Χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων & πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
Εκπαιδευτικές & ψυχαγωγικές εκδρομές μαθητών
Αστική φάρμα με οικόσιτα ζώα της ελληνικής υπαίθρου
Περιαστικές καλλιέργειες
Καλλιτεχνικά εργαστήρια
Μαζικός αθλητισμός
Adventure park - Πάρκο επιδεξιοτήτων
Χώροι πολιτιστικών & κοινωνικών εκδηλώσεων
Αξιοποίηση του υφιστάμενου περιμετρικού και εσωτερικού οδικού δικτύου για ποδηλασία, πεζοπορία & jogging
Ανασύσταση αλσυλλίου
 
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Εκμεταλλευόμενη τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πολιτισμό και το περιβάλλον με την επωνυμία SEE, η Ελλάδα συμμετέχει αυτή την περίοδο σε ένα τέτοιο με τον τίτλο «Πολιτιστικοί Κήποι της Ευρώπης».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναδείχθηκε ως «Best Practice/Καλή Τακτική», γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζει στην επόμενη περίοδο 2014 – 2020 με νέα χρηματοδότηση.
Η πρόταση αξιοποίησης που καταθέτουμε μπορεί να καταστεί επιλέξιμη με μεγάλο κονδύλιο χρηματοδότησης, εντασσόμενη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα".

"ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ - ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, μια σύγχρονη πόλη 1,5εκ κατοίκων και έκτασης 62χλμ2 έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα: το ελάχιστο ποσοστό ελεύθερων ανοικτών χώρων που διαθέτει μειώνεται, υποβαθμίζεται και περιθωριοποιείται καθημερινά. Οι συμπεριφορές απέναντι σε αυτή την κατηγορία αστικού χώρου είναι από αδιάφορες μέχρι επιθετικές. Οι υπάρχοντες ελεύθεροι δημόσιοι χώροι γίνονται αντικείμενο καταχρηστικών αλλαγών, είτε για οικοδομική αξιοποίηση είτε για δημιουργία νέων οδικών αρτηριών. Όταν τα τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΡΘε είναι στη Θεσσαλονίκη 2,47, ενώ στο Παρίσι είναι 8,54, στη Ρώμη και το Λονδίνο 9,00, στο Βερολίνο 13,00 στη Σόφια 24,00 και στο Άμστερνταμ 27,00.

Η διεθνής πρακτική δείχνει ότι η αύξηση του πρασίνου στα αστικά κέντρα είναι κατορθωτή μόνο με εντάξεις μεγάλων αδόμητων περιοχών στα όρια ή σε θύλακες των πόλεων για μητροπολιτικά πάρκα. Στη Θεσσαλονίκη τα πρώην στρατόπεδα προβάλουν ως ένα γερό αποθεματικό για την ενίσχυση των χώρων αστικού πρασίνου. Τα τέσσερα πρώην στρατόπεδα της δυτικής Θεσσαλονίκης, Ζιάκα, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά, Καρατάσιου, το στρατόπεδο Παπακυριαζή και οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ., του Γ΄ Σ.Σ. και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά αποτελούν σημαντικό δεδομένο για την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος πρασίνου στην πόλη και ιδιαίτερα όταν τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στις δυτικές συνοικίες, όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι δραματικά μικρότερη του γενικού μέσου όρου -ενδεικτικά στο Ελευθέριο-Κορδελιό 0,83μ2/κάτοικο και στη Νεάπολη 0,99μ2/κάτοικο.

Αυτοί οι χώροι αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της καθημερινής ζωής στη Θεσσαλονίκη.

Δύο από τα παραπάνω, το Παπακυριαζή και το Μ. Αλεξάνδρου έχουν ήδη ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τμήμα του Κόδρα στο Καραμπουρνάκι δεσπόζει στην πρόσφατη λίστα των προς «αξιοποίηση» ακινήτων της ΚΕΔ Α.Ε.
Το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, με σημερινή επιφάνεια 689 στρεμμάτων, βρίσκεται στις παρυφές του αστικού τοπίου του πρώην δήμου Πολίχνης και νυν δήμου Παύλου Μελά, έχοντας παραχωρήσει ήδη σημαντικές εκτάσεις του για την περιφερειακή αρτηρία και τα συγκροτήματα των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424Ν. Από το 2003 οπότε και αποχώρησε οριστικά ο ελληνικός στρατός, ο χώρος επανήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο ανήκει ως ανταλλάξιμη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΚ 11978).

Από την επόμενη μέρα της αποχώρησης του στρατού το 2003, οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής ξεκίνησαν συντονισμένες δράσεις με εκδηλώσεις, ημερίδες, κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της παραχώρηση της χρήσης του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής στους πολίτες. Παρά την διφορούμενη στάση της πολιτείας στο ζήτημα κατοχύρωσης του πρώην στρατοπέδου ως δημόσιου ανοικτού χώρου, βήματα για την προώθηση της διεκδίκησης αυτής συντελέστηκαν, με αποτέλεσμα να εκτελεσθούν κάποια έργα ανάπλασης και αθλητισμού σε οριοθετημένη έκταση του πρώην στρατοπέδου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ''ΘΗΣΕΑΣ'' και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το 2010 εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα για την αξιοποίησή του προς όφελος των πολιτών από τον πρώην δήμο Πολίχνης, το οποίο επαναλήφθηκε και από τον Καλλικρατικό δήμο Παύλου Μελά το 2013.

Τον τελευταίο χρόνο, με αιτήματα των συλλόγων της περιοχής κατατέθηκαν 9 επίκαιρες ερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και 2 ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικές με την προστασία του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και αξιοποίησή του ως χώρου πρασίνου και πολιτισμού.

Η ενεργοποίηση των πολιτών για την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, κατέληξε στη διαμόρφωση μιας πρότασης αξιοποίησης με συγκεκριμένες ζώνες χρήσεων στα υφιστάμενα κτήρια και τις περιοχές του πρώην στρατοπέδου. Είναι μία πρόταση οικονομικά βιώσιμη, με πολλές πιθανότητες χρηματοδότησης, που θα ενισχύσει την κινητικότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα έναν πόλο κεντρικότητας μητροπολιτικής εμβέλειας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Η πρόταση αυτή, τους τελευταίους 6 μήνες, τέθηκε σε ενεργή διαβούλευση από τους συλλόγους της περιοχής σε ευρύ κοινό, όπου απέσπασε καθολική υποστήριξη. Επίσης, παρουσιάστηκε ως πρωτοποριακή κίνηση πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 7 Απριλίου 2014.

Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που θα προωθεί το ξεπούλημα του χώρου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση του Καρατάσιου, θα βρει τους συλλόγους και τους πολίτες συντεταγμένα αντίθετους.
Παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας στην επίλυση του ζητήματος.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου
Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας
Σωματείο «Ένωση Μακεδονία» Ευκαρπίας
Κ.Π.Ε. Ελευθερίου-Κορδελιού & Βερτίσκου
Ένωση Καλαθοσφαίρισης Σταυρούπολης
Ένωση Πολιτών «Μετέωρα»
Ένωση Ποντίων Πολίχνης
Γ.Σ. Ηλιούπολης, Ποδοσφαιρικό Τμήμα
Σύλλογος Γονέων 5ου Ειδικού Σχολείου Ευκαρπίας
Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου
Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου»
Μικρασιάτικος Σύλλογος Ευκαρπίας «Ουσάκ»
Πήγασος Πολίχνης, Volleyball
Ε.Σ.Ο.Π. Επίκουρος
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Αναπηρία Σήμερα
Σύλλογος Γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης
3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Θεσσαλονίκης
Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών
Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»
Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων-Πολίχνης
Φίλοι του Δάσους
Αθλητικός Όμιλος «Ομόνοια» Σταυρούπολης
Ένωση Ανθοκήπων-Καρατάσιου
Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών
Πυγμαχικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος»
Σύλλογος Φίλων ΑμεΑ «αλλάΖΩ»
Σύλλογος Γονέων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Παύλου Μελά
Γ.Σ. Ηλιούπολης, Τμήμα Μπάσκετ
Ελπίδες Ηλιούπολης, Τμήμα Μπάσκετ
Σύλλογος Κατοίκων Πολίχνης «Νόστος»
Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης
Σύλλογος ΑμεΑ «Συνύπαρξη»
Λαογραφικό Εργαστήρι Θείας Ανάληψης Πολίχνης «Ο Προμηθέας»
Α.Σ. Ήφαιστος
Π.Ε.Σ. το Δυτικά
Α.Σ. Μετεώρων Tae-Kwon-Do
Εθνικός Μετεώρων
Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος»
Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Πήγασος» Δυτικής Θεσσαλονίκης
Ε.Ο. Σταυρούπολης
«Αρίων» Σταυρούπολης, Τμήμα Μπάσκετ
Έσπερος Τερψιθέας
Α.Π.Ο. Φοίνικας Πολίχνης
Αθλ. Χορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Διόνυσος» Σταυρούπολης
Λύκοι Δήμου Παύλου Μελά 2013
Π.Σ. Ευκαρπίας
Σύλλογος Βλάχων Ευκαρπίας
Α.Μ.Ο. Νίκη Ευκαρπίας
Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης
Παλαιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας
Α.Σ. Μακεδόνων Πολίχνης
Σύλλογος Παλαιών Κατοίκων Πολίχνης «Το Καράισιν»".

 

Στρατόπεδο Καρατάσιου: Πώς μια κοινωνία αποτρέπει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου

Ένα 10λεπτο ντοκιμαντέρ για την πρότυπη παρέμβαση των κατοίκων της Πολίχνης Θεσσαλονίκης οι οποίοι, «αγκαλιάζοντας» και δίνοντας χρήσεις σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο κατάφεραν να το κρατήσουν εκτός ΤΑΙΠΕΔ, παρουσιάζει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ο Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, ο Παναγιώτης Λογγινίδης, Δικηγόρος, η Βιβιάννα Μεταλληνού, Αρχιτέκτων και Ιστορικός Περιβάλλοντος και ο Δημήτρης Φωτιάδης, περιαστικός καλλιεργητής.